Sushi


Jaapani köögi hõrgutistest on kuulsam ja populaarsem kindlasti sushi.


Sushi sündimisest kõneleb kaks legendi:

I variandi järgi on tegemist kulinaarse eksitusega. Algul oli riisipadjake kasutusel ainult sellel lebava kala hoidmiseks ja serveerimiseks. Riis visati peale kala söömist minema.Mõne aja pärast aga leiti, et äädikaga maitsestatud riisi ja kala kombinatsioon maitseb suurepäraselt ja nii oligi sushi leiutatud.

II variandi lugu pajatab aga sellest, et umbes 1200 aastat tagasi oli Jaapani keiser vaimustunud roast, mille keiserlik kokk oli valmistanud värsketest merikarpidest, riisist ja äädikast. Keiser andis käsu sellist rooga regulaarselt valmistada.
Selle roa veidi rafineeritum variant ongi sushi.

Jaapanlaste pika eluea saladuseks peetakse jaapani kööki. Jaapani köök on kuulus oma maitsete värskuse ja serveerimise ilu poolest. Erilist rõhku pannakse tooraine kvaliteedile. Sushi on jaapani köögi parim osa.

Toitainete sisalduselt on sushi väga tervislik roog. Süües toorest kala, saab organism palju erinevaid vajalikke vitamiine ja mineraale. Kõik sushid, kui välja arvata TAMAGO (munarull) on väga väikese kolesterooli sisaldusega, samuti sisaldavad nad vähe kaloreid.

Negatiivsena võib esile tõsta ainult sojakastet. Nimelt on sojakaste üsna soolane. Samas saab iga sushinautleja lisada oma sushile just nii palju sojat kui ta õigeks peab.

Sushi tüübid

Nigiri


Chirachi


Sashimi
Maki


Temaki
Gunkan – maki


Hako
YOSA BUSON (1716 – 1784)
Pressing Sushi; After a while, A lonely feeling.